Ga naar hoofdinhoud
06 - 36 42 01 39 rijschooleazy@hotmail.com

Theorie-examen

Voor het behalen van een rijbewijs moet je praktijkexamen afleggen bij het CBR. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een theoriecertificaat. Je mag theorie-examen doen als je 16 jaar of ouder bent. Een examendatum kun je bovendien al reserveren enkele maanden voordat je 16 wordt. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Onderdelen

Onderdeel 1: Gevaarherkenning
Dit onderdeel gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een bepaalde situatie. Hierbij heb je de keuze uit:

  • Remmen (flink snelheid verminderen of zelfs stoppen)
  • Gas loslaten (extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze)
  • Niets

Onderdeel 2: Kennis
Hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen.

Onderdeel 3: Inzicht
Bij dit onderdeel laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen.

Hoeveel fouten mag je hebben?

Het theorie-examen voor de personenauto bestaat in totaal uit 65 vragen. Het onderdeel ‘gevaarherkenning’ bestaat uit 25 vragen, waarvan je er 13 of meer goed moet beantwoorden. Het onderdeel ‘kennis’ bestaat uit 12 vragen. Hiervan moet je minstens 10 vragen goed beantwoorden. Het onderdeel ‘inzicht’ bestaat tot slot uit 28 vragen, waarvan je er minstens 25 goed dient te hebben.

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Voor het gewone theorie-examen heb je in totaal 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel ‘gevaarherkenning’ krijg je 8 seconden per vraag. Bij de onderdelen ‘kennis’ en ‘inzicht’ is geen tijd per vraag ingesteld. Hier kun je dus zelf je tijd indelen. Voor het onderdeel ‘kennis’ krijg je ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Bij het onderdeel ‘inzicht’ is dit ongeveer 16 minuten.

Voor zowel het theorie-examen met extra tijd als het individueel begeleide examen krijg je 45 minuten de tijd. Hier krijg je 5 minuten extra tijd voor het onderdeel ‘kennis’ en 10 minuten extra voor het onderdeel ‘inzicht’.

Back To Top
Chat openen
Hallo! Waar kan ik je mee helpen?